top of page
museummisdaad.png

Museum van de misdaad

Door de jaren heen had de vroegere Gerechtelijke Politie bij de Parketten Gent een prachtig museum opgebouwd met een collectie van inbeslaggenomen stukken uit opsporings- en gerechtelijke onderzoeken.

Dit museum is enige jaren geleden dank zij een unieke samenwerking met het Stadmuseum Gent opnieuw in ere hersteld.

Toegang tot het museum

Het museum is beperkt toegankelijk. Enkel voor specifieke doelgroepen (op aanvraag) en/of in het kader van bepaalde events (bv. opendeurdagen). 

 

In 1998 werd de politie bij wet hervormd. De Gerechtelijke Politie bij de Parketten ging op in de Federale Gerechtelijke Politie. Het personeel verhuisde daardoor naar een nieuwe locatie in de Groendreef te Gent. Het museum was niet langer toegankelijk. De collectie was ook al een tijdje niet meer geactualiseerd. Hierdoor verloor het museum steeds meer van zijn educatieve waarde voor de studie van nieuwe soorten misdaad en onderzoekstechnieken. Het voortbestaan van het museum kwam in gevaar. Vanuit FGP Oost-Vlaanderen zijn we toen te rade gegaan bij het STAM, het stadsmuseum te Gent.

 
De historische waarde van de collectie was voor het STAM meteen duidelijk. Het resultaat van zestig jaar verzamelen was indrukwekkend. De verzameling biedt een unieke inkijk in de ontwikkeling van politionele onderzoekstechnieken maar ook in de evolutie van maatschappelijke zeden en normen.

Wat vandaag toegelaten is, was gisteren nog strafbaar.


De STAM-medewerkers vonden er kleine geschiedenissen die vaak grote drama’s in zich meedroegen. Ze vonden er getuigenissen van daders en slachtoffers, moordwapens, verslagen van gerechtelijke autopsies en crimescene-rapporten. Materiaal genoeg dus voor een tentoonstelling in het STAM. Geen didactische expo voor agenten in opleiding dit keer, maar een historische kijk op echt politiespeurwerk voor iedereen.

 

Van 26 oktober 2018 tot 2 juni 2019 was het museum als tijdelijke tentoonstelling aanwezig in het STAM te Gent, waarna het volledige museum inclusief expositiemateriaal opnieuw ter beschikking werd gesteld van de FGP Oost-Vlaanderen. In de toekomst zal het grootste gedeelte van de historische collectie opnieuw tentoongesteld kunnen worden in de site Groendreef te Gent.

Een unieke vorm van samenwerking die een stukje erfgoed in ere hersteld heeft.

Het museum is momenteel ondergebracht in onze site Groendreef Gent.

bottom of page